29 Tips på hur du kan förenkla livet

Lev enkelt

Skulle du vilja förenkla livet? Kanske göra mindre av de tråkiga sakerna som du regelbundet behöver få gjort och få mer tid till det du tycker om, som du mår bra av och till roliga saker?

Något som jag brinner för och älskar (förutom foto då) är allt som kan förenkla livet. Det kan vara allt från tidssparande saker, till att rensa och organisera för att ha ordning och reda, till matlagning som är lätt och snabb. Jag vill hellre lägga tid på sånt jag tycker om och tycker är roligt, eller sånt som jag tycker är viktig.

Det finns ju många olika sätt att förenkla livet på, både i smått och i stort.

Så här kommer mina bästa tips:

29 Tips på hur du kan förenkla

1. Avprenumerera på alla email du inte älskar.
Tänk t.ex. på alla ställen du får reklam eller erbjudanden ifrån som du kanske inte ens aldrig öppnar.

2. Avfölj Instagram- konton.
Gå igenom konton du följer på Instagram och sluta följ de du inte känner att du blir glad av eller inspireras av.

3. Sluta följ konton på Facebook som inte ger dig en bra känsla.

4. Ha EN handväska.

5. Ha bara det du verkligen behöver i din väska.
Och skulle du ändå ha väldigt mycket saker du behöver ha med dig så kan du ha mindre väskor i den stora, så du lättare kan hitta det du behöver. Du kan t.ex. ha en liten necessär för grejer som hårsnoddar, Lypsyl osv för att slippa leta ihjäl dig😉

6. Sluta ta emot gratis-grejer.
Om det inte är saker du vill ha eller behöver såklart, men annars har de en förmåga att bara ligga nånstans och ta plats.

7. Koncentrera dig på max 3 saker på din att göra lista/dag.
Ofta har vi långa att göra listor men det kan lätt bli överväldigande och sen mår en dåligt för att man inte fått gjort allt när dagen är slut. Men om du väljer 3 saker du vill koncentrera dig på den dagen så kommer du veta precis vad du ska göra och kommer känna dig betydligt mer nöjd om du faktiskt hinner klart något.

8. Lär dig 3-5 riktigt enkla, bra recept du lätt och snabbt kan laga till.
Så har du några bra go-to-recept du vet att du kan göra när du t.ex. är trött eller har ont om tid.

9. Använd saker tills de går sönder eller tar slut.

10. Stäng av alla notifieringar på sociala medier och på mail osv.

11. Planera din vecka på söndagen.
Jag både planerar och ser över vad som är inplanerat den kommande veckan och vi pratar tillsammans om vad som behöver göras och hur vi ska lägga upp saker. Också ifall vi behöver prioritera bort något, ifall det är för mycket inplanerat.

12. Förenkla matlagningen.
När du väl lagar mat så laga mer, eller gör storkok. Vi hade en ”matlagardag” för ett litet tag sen, vilket gjorde att jag inte behövde laga nån mat den veckan efter, vi hade mat både till lunch och middag.

13. Gör matlådor.
Förbered det under helgen t.ex. eller kvällen innan. Eller se tidigare tips😊 Du kan också förbereda snacks att ta till när du behöver ha mellanmål.

Laga storkok och förbered matlådor

14. Veckoplanera maten.
Det har vi gjort länge nu. Vi planerar mat för kommande vecka och så veckohandlar vi. Det är så skönt att inte behöva planera idag vad vi vill äta ikväll. Slipper tänka.

15. Ät samma frukost varje dag.
Det kanske är tråkigt men det är väldigt skönt att slippa tänka😉. Och så klart du kan variera från en vecka till en annan.

16. Fundera på hur du kan förenkla dina ”måsten”.
Det kan vara sådant som städning eller handling t.ex. Fundera på hur du skulle kunna lägga upp det så att det blir lättare. Det skulle kunna vara att t.ex. bara handla 1 gång i veckan.

17. Planera kommande dag kvällen innan.
T.ex. att packa din väska, plocka fram kläder, skriv din att göra lista mm.

18. Torka av din dusch med en fönsterskrapa efter varje dusch.
Det här tipset är såå bra och det är något vi gör efter varje dusch. Och så torkar jag kran och badkarskant torr med en microfiberduk, vilket gör att jag sparar så mycket tid sen på städningen (och det tar bara nån minut att göra)! Så nu behöver jag sällan städa kaklet i duschen tack vare detta tips! Det var revolutionerande för min badrumsstädning som tidigare var som ett enorm berg för mig.

19. Rensa din garderob.
Och spara bara det du älskar och det du använder. Är så jobbigt att öppna en garderob och stirra på alla kläder och säga att ”jag har inget att ta på mig”. Nu för tiden har jag nästan bara kläder jag faktiskt använder och det gör att det går mycket snabbare att välja kläder och det gör livet så mycket enklare. Plus att du får mer plats.

20. Skapa en capsule wardrobe.
När vi ändå pratar kläder så måste jag ha med detta. Jag har ingen riktig men försöker ha med det tänket i alla fall.
Vet du inte vad en capsule wardrobe är så kan du läsa mer om det här:

En nybörjares guide till en capsule wardrobe

Capsule wardrobe basics

21. Skapa en morgonrutin.
Alltså det behöver inte vara något avancerat, men ha en rutin som gör att du får en bra start på dagen. Det kan vara småsaker som att t.ex. dricka ett glas vatten och bädda sängen och äta frukost.

22. Se till att alltid ha ättika hemma.
Du kan använda det till såå mycket, till städning och till och med för att blötlägga nya kläder som du inte vill ska färga av sig sen i tvätten.

5 Amazing vinegar hacks

7 Ways to Clean with Vinegar

23. Sluta öppna så många internet-fönster.
Jag har en förmåga att spara massa öppna fönster på min platta, saker jag vill komma ihåg eller saker jag håller på och kollar, men hur produktivt är det egentligen? Bidrar nog till att det känns stökigt och kan nog stressa. Jag läste detta tips i en artikel och det är så sant, så detta tipset är till mig! För när jag har rensat så är det en underbar känsla att bara ha ett fönster öppet. Så detta är något jag behöver jobba på😉

24. Vik dina kläder så att de står upp.
Så som Marie Kondo förespråkar, vilket är väldigt smart faktiskt. Du får mycket bättre översikt över dina kläder i en låda istället för att leta i en hög.

25. Minska på sminkprodukter.
Ha bara det du behöver och använder (fast detta är lätt för mig som inte är så jätteduktig på smink). Men för mig är det i alla fall jätteskönt att inte ha mer än det jag använder varje dag, så klart har jag några produkter utöver det, som jag bara använder ibland också. Jag har det jag behöver och jag förvarar dem i en liten necessär, vilket gör det supersmidigt att ta med om man ska iväg eller ska packa med sig då man ska resa bort. På så vis glömmer jag aldrig nåt smink jag behöver.

26. Rensa bland alla dina saker.
Ju mindre saker du har desto lättare blir det att ha ordning bland det du har. Plus att det är skönt att öppna ett skåp och det INTE är överfullt. Vi hade hela vårt källar/vindsförrsåd med saker som vi inte använde men som vi tänkte att vi kanske behöver någongång. Men det var bara saker vi släpade med oss från ett förråd till ett annat när vi flyttade. Till slut insåg vi att varför ska vi spara dem? Det var inga saker vi brydde oss särskilt mycket om egentligen. Även om vi inte såg dem i vardagen så är det känslan av att ha ett fullt förråd som var jobbigt. Speciellt när det var något mer vi behövde stoppa in i ett redan fullt förråd.

27. Säg nej till onödiga saker.

28. Undvik lån.
Och  ifall du har du lån så försök betala av dem. Är så klart svårt om du har ett stort huslån, men du förstår tanken.

29. Fundera på vad du lägger dina pengar på.
Pengar har ibland en märklig förmåga att bara försvinna utan att man vet vad man egentligen gjort med dem.
(Det kan vara allt från små onödiga extrakostnader du kan göra dig av med eller prenumerationer du aldrig läser osv?)

Så, det här var mina favorittips på hur du kan förenkla livet.

Vilket tips fastnade du för? Skriv gärna en kommentar.

Kram

Håll dig uppdaterad

Skriv upp dig så får du notifieringar när jag postar nya inlägg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copyright © 2020 Simply Papaya Photography · Theme by 17th Avenue

Copyright © 2020 · Ivy & LaneGenesis Framework · WordPress · Log in