Negativa tankar – Vad kan du göra?

Solnedgång, Påarp, Halmstad

Brukar du tänka negativa tankar? Kanske negativa tankar om dig själv? Hur gör man för att ändra på det? Kan man verkligen det?

Jag tänkte börja med att bli lite personlig. Något som jag brinner för är att bygga upp sin självkänsla, att ändra sitt tankemönster och personlig utveckling!

Anledningen till det är att jag själv under väldigt många år har mått dåligt och kämpat med väldigt dålig självkänsla, självförtroende, depression och utmattning. Men under senare år har jag tagit det på mer allvar och jobbar nu varje dag på mitt mående och mina tankar. Jag vet också att det är väldigt många som kämpar med exakt samma saker och hur lätt det är att känna sig ensam i det. Så jag känner verkligen med dig som mår dåligt.

Under min resa har jag lärt mig mycket, fått verktyg, tips och hjälp som jag vill dela med mig av för att kanske kunna hjälpa någon annan. Jag är inte där jag vill vara riktigt än, men jag har i alla fall kommit en bit på vägen och jag har sett att det kan GÅ!

Jag har skrivit om detta på Instagram men jag känner att jag vill skriva det här också för jag tror det är viktigt att vi vågar prata om sånt här. För om man kämpar med såna här saker är det väldigt lätt att känna sig ensam. Att man tänker att jag är den enda som mår såhär eller som tänker såna här tankar. Men så är det inte. Du är inte ensam!

Hur tar man bort negativa tankar?

Steg 1 – Bli medveten

Allra först så handlar det om att börja bli medveten om dem!

Tänker vi mycket negativa tankar så har hjärnan blivit tränad så, det har blivit så inkört, att de tankarna kommer automatiskt utan att vi kanske faktiskt är medvetna om dem.

Tänk på det som en väg. En väg som blir använd mycket får tydliga hjulspår, vägen är uppkörd, väl använd. Är dina negativa tankar som en motorväg som får fritt spelrum och rusar fram av sig själv? Och är dina positiva tankar som en igenväxt skogsväg som knappt kommer fram överhuvud taget? För visst är det mycket svårare att köra på en skogsväg än en motorväg.

Försök se dina tankemönster så! Du KAN träna hjärnan till att tänka mer positivt genom att låta den negativa motorvägen börja växa igen, och köra upp din skogsväg med att träna in positiva tankar. Men det första du behöver göra är att bli medveten.

TIPS!

Du kan t.ex. göra så att du under en veckas tid räknar hur många negativa tankar som kommer. Du kan ha någonstans där du t.ex. gör ett streck varje gång det kommer en negativ tanke.

Så ett steg i taget, börja med att bli medveten. ❤

Tönnersa strand, Halmstad

Steg 2 – Var förberedd och gör något

När du börjar bli medveten om dina negativa tankar, då kommer du lättare se i vilka situationer de ofta dyker upp och sen förbereda dig för det!

Så var det för mig. När jag började räkna/registrera mina negativa tankar märkte jag efter ett tag att jag började komma på mig själv INNAN vissa situationer att tänka att nu kommer det snart en negativ tanke. Jag lärde mig vilka situationer de kom i. Och vad det är för situationer är olika för alla. Så i alla fall, det gjorde ju att jag i förväg kunde se vad som skulle kunna leda till en negativ tanke och förbereda mig och stoppa mig själv eller att börja tänka om, hitta det positiva istället.

Så steg ett handlar om att bli medveten om de negativa tankarna och sen kan du börja jobba med att medvetet välja bort dem.  Att göra något, t ex att slå bort dem. Det är svårt, så därför behöver du börja mata dig med positiva tankar i stället!

Du skulle t. ex. kunna testa att så fort en negativ tanke kommer, prova att vända den till det motsatta!

Känns det svårt?

Utmaning

♡ Får jag föreslå en utmaning?

Att du under en vecka (eller en dag) bestämmer dig för att för varje negativ sak du säger om dig själv, så MÅSTE du säga tre positiva också! Det kräver lite ansträngning men det är just det som är grejen. Det är en träningssak, att träna sig till att börja tänka positivt istället för negativt!

Vill du prova?

Och kom ihåg att det har tagit kanske många år av att mata din hjärna med de negativa tankarna, så det kommer ta tid att träna om hjärnan. Det gäller att inte ge upp.

Och om du får bakslag (eller snarare NÄR) så res dig upp igen, ta nya tag. Det är OK! Det betyder inte att du har misslyckats.

Jag kommer skriva lite mer längre fram om hur du kan arbeta med dina tankar.

Är det här något du känner igen dig i?

Var inte rädd för att berätta om detta är något du kämpar med.

 

 

Kram <3

 

 

 

Håll dig uppdaterad

Skriv upp dig så får du notifieringar när jag postar nya inlägg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copyright © 2020 Simply Papaya Photography · Theme by 17th Avenue

Copyright © 2020 · Ivy & LaneGenesis Framework · WordPress · Logga in