Tälta – En guide för nybörjare + checklista

Tälta - en nybörjarguide

Först vill jag börja med att säga att jag är absolut inte någon expert när det kommer till att tälta! Vi har bara provat på det här för första gången nu i somras. Men vill dela med mig av det vi har hunnit lära oss och sådant som andra lärt oss. Kanske finns det någon som kan ha nytta av det lilla vi lärt oss hittills!

Att tälta var något som jag aldrig trodde vi skulle göra. Vi två, som är alldeles för bekväma av oss! Jag har väl tältat några få gånger i mitt liv, men minns inte så mycket av det. Och då några av gångerna där hemma i trädgården, där jag växte upp, så det räknas väl knappt.

Hur det kom sig att vi provade på att tälta

Jag tror det började när vår inställning till naturen ändrades. Jag växte upp på landet, så jag var så glad när jag kom därifrån och till en stad, mest för allt det praktiska. Man hade nära till allt och det blev så lätt att ta sig överallt, så var det inte när jag växte upp. I stan fick man nära till vänner och allt annat.

Men under de senare åren har vi båda två börjat uppskatta mer och mer att komma ut i naturen. Jag åkte ut med min kamera i handen, men tyckte det var dötrist att fotografera natur. Sen ändrade jag inställning. Jag bestämde mig för att se vår natur med andra ögon. Det var så det hela började. Vi började åka runt och utforska på hemmaplan. Upptäckte att vi började varva ner och slappna av när vi var ute. Vilket var precis vad jag behövde.

Sen började semestern närma sig och vi funderade på vad vi skulle hitta på. Vi var båda sugna på att fortsätta utforska och upptäcka fina platser här i Sverige. Men det kostar att bo på hotell som vi brukar när vi åker på semester. Men att bo i stuga då? Kan det bli billigare? Vi började undersöka det alternativet, men det var inte heller särskilt billigt. Därav började tankarna komma på att tälta. Tänk så billigt det skulle bli och så mycket mer vi skulle kunna se om vi gjorde så! Och vi började fundera mer och mer på det, det lät riktigt mysigt. Men vi två i tält?!

Så vi började förbereda oss.

Förberedelser

Hur förberedde vi oss då? Jo, vi började prata med vänner som var erfarna av att tälta. Vi pratade med några olika vänner, både med sådana som inte älskar det och med de som gör det. Alla har ju olika erfarenheter och vi ville förbereda oss mentalt. Förbereda oss på hur det verkligen är. Några väljer att bo på camping och några föredrar att sova ute i det fria. Någon nämnde alla ljud som man kanske inte normalt hör. Eller mörkret.

Så vi samlade på oss massa tips och trix. Vi började också skriva ner allt vi kom på som man skulle kunna tänkas behöva ha med sig. Köpte hem lite grejer också och en del saker lånade vi av vänner. Dessutom tog vi en eftermiddag ute tillsammans med några vänner och då testade vi att sätta upp ett tält. Testade att känna på att ligga på deras liggunderlag och pratade  om allt möjligt som hade med tältande att göra.

Sätter upp tält

Sen var ju frågan om vi skulle sova i det fria eller på camping. Alla såg lite oroliga ut när vi sa att vi tänkte sova i det fria! Men det var det som lockade oss mest faktiskt.

Tälta i det fria eller på camping?

Det här är nog väldig beroende på dig som person. Vi lockades av att få vara ute i naturen, i lugn och ro. Bara vi två. Sen lockade fördelarna med kostnaden också. Att kunna resa vart vi vill och slippa betala för boendet! Den friheten lockade oss jättemycket. Men det är klart att det är ju mer bekvämt på en campingplats. Du kan välja att ha el, du kan duscha, tillgång till toalett osv.

Men för oss var fördelarna av att sova ute i det fria fler! Det var så mycket mysigare. Det vara bara vi där. Det var så tyst och lugnt, bara ljuden från naturen. När man skulle byta om eller klä på sig behövde man inte gömma sig och krångla runt i det lilla tältet. Ingen ser ju dig i skogen hihi.

Sen var det klart skönt med toalett och dusch på campingen. Det var också lättare att diska. Men allt gick i det fria också. På camping var man ju inte ensam utan man hade folk runt omkring och mycket mer ljud, lek och stoj, musik osv.

Utrustning

Personligen känner jag att det är en bra ide att hålla det så enkelt som möjligt, men också smarta val som gör upplevelsen bra. Man behöver inte jättemycket. Det självklara är ju ett tält.

Om man vill testa på detta för första gången kanske det är en bra ide att låna ett tält om du har möjlighet.  Från början hade vi tänkt göra så, låna ett tvåmanna-tält som var enkelt att sätta upp. Men fick tipset att samma tält fanns som tremanna-tält för inte alls dyrt pris. Det skulle vi tjäna in på en natt (jämfört med om vi skulle bo i stuga eller hotell). Dessutom var det tältet väl testat av en kompis, han visste att det klarar regn jättebra.

Sen en annan fördel var att eftersom vi hade mer plats i tältet så kunde vi ha med våran luftmadrass (vilket gör natten betydligt mer bekväm jämfört med liggunderlag). Vi köpte varsin sovsäck, vilka vi fyndade till ett jättebra pris, annars hade vi lånat av kompisar.

Sen skulle vi även lånat ett spritkök, men mannen hittade ett rejält kök också på extrapris, så vi köpte även det. Vi resonerade lite som så att skulle vi inte gilla att tälta så har vi ändå inte förlorat de pengarna. Hade vi inte valt tält hade vi ju som sagt innan, valt stuga eller liknande och det kostar också. Och så kan man alltid sälja vidare grejerna.

Vi köpte också en ihopfällbar grill som knappt tar någon plats och som ändå är en bra grej att ha hemma, om man vill grilla ute vid andra tillfällen. Plus två brassestolar på ica (också på extrapris, haha) De var vi väldigt glada för, kan jag säga i efterhand!

Mat

Vi gjorde det väldigt enkelt när det kom till maten. Vi köpte några diverse matkonserver och påsar som man bara värmer i en gryta eller kokar i vatten. Det värmde vi i vårt spritkök. Sen köpte vi lite burkar med tonfisk och makrill. Makrill åt vi ibland som lunch eller mellanmål på knäckebröd.

Frukost var lite svårare. Vänner hade tipsat om gröt på havregryn men jag tyckte inte det lät särskilt gott med torr gröt. Alternativet var pulvermjölk och det lät inte heller särskilt lockande. Så vi tog med russin som vi hade i gröten och vips så blev det nästan gott! Tänker till en annan gång att man ju kan variera med andra sorters torkad frukt eller kanske krydda med något gott, kanel tex. Eller så kan man ju ha i färsk frukt också så klart om man har det med sig.

mat när man tältar
Vi lyxade till burkmaten med att köpa färska ciabattas att äta ihop med gulaschsoppan

Vi hade också med oss en smidig, hopfällbar grill och då är det ju lätt att bara köpa korv i någon affär och så har man en middag. Vi hade med oss korv och tillbehör hemifrån i en liten kylväska och så lagade vi till det första kvällen.

Ett annat tips är att ha med mycket vatten också. Vi köpte en större dunk på biltema, sen hade vi flera små vattenflaskor som vi bar med oss när vi var på utflykter. De fyllde vi oftast på i från den stora dunken.

mat när man tältar

 

Hur gick det då?

Otroligt nog så gick det bra! Vi sov i det fria första natten och det är klart att det kändes lite nervöst men det gick jättebra. Och det var så roligt att uppleva att vi klarade det! Plus att det var mysigt!

Du kan läsa mer om vår första natt i det fria HÄR.

tälta för nybörjare

Andra natten sov vi på en camping, men det var mest för att vi tyckte det var smidigare med tanke på att vi var längs kusten i Bohuslän och där var lite svårare att hitta en plats där man fick lov att vara. Så för att spara tid och energi så valde vi en camping. Men det var bra, för det gjorde att vi fick testa på båda varianterna och kunde jämföra dem.

Avslutande tips

  • Förbered dig. Jag tror det är viktigt att man förbereder sig väl innan. Mycket har med inställning att göra. Fokusera på fördelarna och varför du vill göra det. Men var också förberedd på det som kan vara jobbigt, så vet du innan hur du ska hantera de bitarna. Tänk också på att om du ska tälta på campingplats är det bra att ha ett camping-kort, vi behövde inte det där vi var men på många platser måste du ha ett sådant (det går köpa på plats också men kostar då några kronor mer). Du kan läsa mer om kortet på camping.se
  • Prata med någon/några som gjort det innan.
  • Låna utrustning om du har möjlighet. För i så fall har du inte lagt pengar på tält och annat om det skulle visa sig att det inte var något för dig.
  • Testa att sätta upp tältet innan du beger dig ut.

Så sammanfattningsvis: Kan vi så kan vem som helst!

BONUS!

Jag har gjort en checklista på allt vi hade med oss när vi tältade. Bara att  ladda ner och skriva ut!

Ladda ner checklista

 

Har ni några fler tips? Dela gärna med er av era berättelser hur det var för er första gången!

Tälta - en guide för nybörjare
Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.