En mini-roadtrip, Del 2 – Kalmar och Kalmar slott

Kalmar och Kalmar slott

Efter en natt i tältet så bar det som sagt var av till Kalmar. Första stoppet var slottet. Redan när vi såg det på håll kände vi att det här kommer bli bra. Så vackert slott! Det var faktiskt en upplevelse.

Kalmar slott

Kalmar slott

Vi strosade runt i slottets korridorer och olika rum. En del rum hade utställningar. Tex en utställning med familjemedlemmarna från Medici-släkten i deras tidstypiska dräkter, allt gjort i papper! Riktigt häftigt.

Rummen på slottet

Vissa rum var lite kusligare att gå in i, bland annat kvinnofängelset. I det innersta rummet var sängarna bäddade och väggarna var fulla av klotter och målningar av de kvinnor som varit där en gång i tiden. Det kändes riktigt klaustrofobiskt. Att tänka sig att där hade de varit inlåsta. I det lilla rummet hade kvinnorna bott och sovit.

Kalmar slott

Likaså ett rum med en fängelsehåla mitt i rummet. Där, när man tittade ner i hålet, genom gallret, kunde man t.o.m. urskilja en person liggandes där nere på golvet. Fångarna där var helt isolerade från omvärlden. Den enda förbindelsen med världen utanför var ett hål som användes till latrin och till ventilation.

Ett annat plus för Kalmar slott var att de använde sig av rekvisita i många av rummen, vilket gjorde besöket så mycket mer levande. Matsalen, t.ex. var uppdukad och elden brann i kakelugnarna (inte på riktigt). I köket fanns massor av mat, korvar, bröd, frukt och grönsaker.

Kalmar slott

Kalmar slott

Man kunde också läsa mycket om slottets historia men även om personerna, kungligheterna som bott där. Jag är inte så värst historieintresserad men älskar att se hur man hade det förr.

Kalmar slott

Krusenstiernska Gården

När vi var färdiga inne på slottet, och även strosat runt lite utanför, så var vi fikasugna. Vi hade fått tips av en vän som växt upp här att det skulle finnas ett mysigt fik i närheten av slottet så det letade vi upp. Och hon hade rätt! Det var jättemysigt. Man gick igenom en trädgård för att komma till själva fiket. Allt var hembakat och du kunde köpa både kaffe, te eller hemgjord saft. Vi valde varsin macka och varsin kaka (så vi skulle kunna smaka på  mer än en). Där i den stora vackra trädgården slog vi oss sen ner och njöt. Vi delade på kakorna, en havrechokladruta och en limeruta. Mums! Jag älskar lime:)

Krusenstiernska Gården

Kalmar stad

Vi tog sen en promenad in till stan, förbi gamla stan. De centrala delarna ståtade också med många gamla, vackra byggnader. Bla en domkyrka som inte alls såg ut som en kyrka.

Kalmar

Kalmar stadsträdgård

Kalmar slott

På vägen tillbaks sen gick vi igenom stadsparken. Den låg där längs vattnet, på väg mot slottet, jättefint! Med varierande växter och blommor. Verkligen en vacker stad, Kalmar! Är så glad att vi åkte hit. Hade lite av allt. Slott, vackra trädgårdar, vacker stad, mysiga fik.

 
4 svar till “En mini-roadtrip, Del 2 – Kalmar och Kalmar slott“

  1. Vet inte om jag kommenterat tidigare, men jag uppskattar alla dina bilder, kanske speciellt stad/natur.

    1. Tack! Vad glad jag blir!:)

    1. Jaa det var jättemysigt:)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.