Äppelpaj med kardemumma

Är det någon mer än jag som älskar äppelpaj? När det blir höst brukar jag göra äppelpaj stup i kvarten (fast jag måste väl erkänna att det görs även när det inte är säsong hehe). Det är ju så lätt att bara slänga ihop och så har man något gott! Mums! Plus att de här ingredienserna är saker vi alltid har hemma.

Ingredienser till äppelpaj

Så nu när det äntligen är säsong igen för äpplen så tänkte jag dela med mig av mitt favoritrecept!

Jag har provat många recept genom åren och haft flera favoriter, allt från vanlig smuldeg till crunchy havretäcken. Den jag har fastnat för nu, de sista åren faktiskt, är en variant på ett recept från ica som jag sen modifierat. Den känns liiite nyttigare än en vanlig smulpaj och är superlätt att göra (och som ni nog förstått älskar jag allt som är enkelt!)

Jag har bara en halv deciliter socker i, och då använder jag råsocker, och inget vetemjöl. Så vill man ha en glutenfri paj så passar detta receptet jättebra (men kolla i så fall om havren är helt glutenfri).

Har även provat många olika äppelsorter och måste nog säga att svenska äpplen är bland favoriterna. Smakar ofta mer och friskt, vilket passar bra till det här receptet för det bryter av väldigt bra i smakerna. Men jag gillar den vad jag än har för äpplen:)

Äpplen till äppelpaj

Den här pajen smaksätt med kardemumma i stället för kanel som annars är det vanligaste. Vi älskar båda två kardemumma (mormors bullar med mandelmassa och kardemumma…mums alltså) oops, sidospår! 😉  I´m back! Nä men allvarligt, kardemumma är en underbar krydda tycker jag. Brukar ibland göra en päronpaj som också smaksätts med kardemumma och den är också ljuvligt god! Mer om den en annan gång för nu ska vi koncentrera oss på den här superenkla, snabba och jättegoda äppelpajen. Och jag ska sluta babbla nu, så här kommer receptet!

[recipe title=”Äppelpaj med kardemumma” servings=”4-6″ time=”ca 30 minuter” difficulty=”lätt”]

Äppelpaj

[recipe-ingredients]

  • 3 äpplen
  • 4 dl havregryn
  • 1 dl solroskärnor
  • 1/2 dl råsocker
  • 2-3 tsk kardemumma
  • 1 dl smör (ca 100g) [/recipe-ingredients][recipe-directions]
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i klyftor eller skivor. Lägg i en ugnssäker form (jag brukar använda en vanlig pajform)
  3. Blanda alla torra ingredienser. Smält smöret och blanda i det med de torra ingredienserna. Bred sedan fyllningen över äpplena.
  4. Sätt in formen mitt i ugnen och grädda ca 15-20 minuter eller tills äpplena är mjuka.

Servera gärna med grädde smaksatt med vaniljpulver eller vaniljsocker.
[/recipe-directions]

[/recipe]

Äppelpaj

Äppelpaj

Jag är egentligen en vaniljsås-älskare, men till just den här pajen tycker jag det passar jättebra med vaniljgrädde! Så, gå och gör äppelpaj nu och ha en jättefin helg!

Kramar

Håll dig uppdaterad

Skriv upp dig så får du notifieringar när jag postar nya inlägg!

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copyright © 2020 Simply Papaya Photography · Theme by 17th Avenue

Copyright © 2020 · Ivy & LaneGenesis Framework · WordPress · Logga in