Road trip i Sverige – Uppsala

Vår roadtrip – del 4

Det var onsdag och nu styrde vi kosan mot ännu ett resmål vi inte varit på tidigare, Uppsala.

Vi körde cirka tre och en halv timme innan vi kom fram. Här skulle vi hälsa på vänner som precis flyttat hit. Vi hade några jättemysiga dagar här tillsammans med dem.

Vi strosade runt på gatorna i centrala Uppsala, besökte domkyrkan, slottet, botaniska trädgården mm. Vilken fin gammal stad! Hade hört att det skulle vara en fin stad men den överträffade faktiskt mina förväntningar (älskar när det händer). Många gamla, vackra byggnader. Och de var verkligen bra på att utnyttja ån som flöt igenom staden. Många gamla broar, fulla av blomlådor som smyckade broräckena. Många fik och restauranger som hade placerat sina uteserveringar längs vattnet och även platser med mysiga bord och stolar som vem som helst kunde slå sig ner vid. Vissa sträckor hade de till och med bryggor längs vattnet som man kunde gå på. I vattnet flöt näckrosorna längs kanterna.

Uppsala

Uppsala

Uppsala
Kolla vilka söta fönster på dörren!

Uppsala slott

Vi tog som sagt en tur till Uppsala slott. Ett vackert slott i rosa. Vi tittade på lite utställningar de hade när vi var där, bland annat en utställning om Anne Frank och hennes familj. Slottet började visst byggas av Gustav Vasa i mitten på 1500-talet. Det blev senare svårt skadat i en brand och sen återuppbyggt.

Slottet, Uppsala

Botaniska trädgården

Från slottet kunde man promenera ner till botaniska trädgården. Inte mycket blommade när vi var där, men lavendeln var i full blom åtminstone.

Sen kom man fram till ännu en vacker byggnad. När vi sen gick runt den så öppnade sig upp ett stort valv som man kunde gå in genom och in på gården bakom huset. Där längs väggarna växte det mängder av alla möjliga sorters träd, buskar och växter. Såå vackert och det kändes som att man i ett huj förflyttades utomlands!

Botaniska trädgården i Uppsala

Botaniska trädgården, Uppsala

Botaniska trädgården, Uppsala

Botaniska trädgården, Uppsala

Botaniska trädgården, Uppsala

En lugn stad

För att vara en stor stad var Uppsala oväntat lugn. Alla studenter hade väl rest bort eller hem till sina familjer. Dessutom är det tydligen en cykelstad, vilket märktes tydligt. Det var verkligen anpassat för cyklisterna, alltifrån mängder av cykelparkeringar till breda cykelstråk.

Så Uppsala var verkligen en charmig gammal stad som jag kom att tycka mycket om. Jag älskar gamla byggnader, parker och trädgårdar, och allt det hittade jag här. Ändå hann vi inte med riktigt allt jag skulle vilja. Skulle vilja se Carl von Linnés trädgård. Och skulle vilja äta lunch på den grekiska restaurangen som låg så otroligt fint längs Fyrisån. Kanske en annan sommar.

Håll dig uppdaterad

Skriv upp dig så får du notifieringar när jag postar nya inlägg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copyright © 2020 Simply Papaya Photography · Theme by 17th Avenue

Copyright © 2020 · Ivy & LaneGenesis Framework · WordPress · Log in