Virsehatt och blåsippor

Virsehatt

Jakten på smultronställen i och omkring Halmstad fortsätter. Den här gången bestämde vi oss för att åka till Naturreservatet Virsehatt, en bit utanför Oskarström. Enligt länsstyrelsen Hallands län är det Hallands första naturreservat.

Virsehatt

I Virsehatts naturreservat finns ett litet berg eller en stor kulle som man kan ta sig uppför och det gjorde vi ju såklart. Väldigt brant och många trappsteg. Väl en bit upp kommer vi på att vi kanske skulle tagit med oss filten, ifall vi vill fika uppe på toppen, så mannen springer ner igen och hämtar den och sen uppför igen! Sen blev det ändå inte att vi fikade uppe på toppen utan vi fikade vid ett bord nedanför istället, hehe. Men jag använde filten när jag fotograferade blommor, så helt i onödan var det inte!

Som sagt, det var en rejäl stigning uppför det spännande lilla berget. Längs bergssluttningarna låg massor av stenar och stora block av stenar, så en väldigt intressant plats.

Virsehatt

På länsstyrelsens hemsida skriver de att man i berghällar i Virsehatt har hittat “så kallade skålgropar”. Sägs att man kanske har använt platsen som offerplats under bronsåldern. Det sägs också att det finns rester av “raserade murar från en forntida bygdegård”.

I alla fall, uppe på toppen hittade vi söta blåsippor. Jag hade aldrig sett blåsippor i hela mitt liv tidigare, första gången var förra året. Jag har ändå växt upp på landet och inte så långt från Halmstad. Man sjöng om den i skolan och visste att den var fridlyst, men kan inte minnas att jag någonsin såg den. Så för mig är känns det lite speciellt att se den vackra, lilla blåa blomman. Så jag kröp runt en stund bland de torkade boklöven på marken och fotograferade blåsipporna.

Blåsippa

Sen började vi klättra neråt längs sluttningen. Väl nere på plan mark igen nådde vi fram till ån Sennan som rinner genom naturreservatet. Mannen spanade efter fåglar medans jag försökte fånga naturen på bild. Det hade ännu inte börjat bli grönt när vi var där så jag ser fram emot att åka tillbaks och fotografera när det är grönt och vackert! Sen traskade vi över den mysiga ängen längs sidan av det lilla berget, tillbaka till utgångsplatsen och där satte vi oss, vid ett träbord med bänk, och åt vår medhavda matsäck.

Virsehatt naturrservat

Virsehatt

Virsehatt naturrservat

När vi hade ätit klart gick vi runt lite till och tittade på de branta klipporna på sidan av berget och sen lämnade vi Virsehatt och gav oss av igen på de små vägarna mot ett annat litet ställe jag läst om som skulle ligga i närheten.

Det var en raserade gammal kvarn vid ett litet ställe som hette Skavböke, någonstans ute i skogen. Tog lite bilder och mitt i allt så började det snöa, trots att solen samtidigt lyste så smått på oss. Galet väder!

Skavböke

Avslutningsvis får jag säga att det blev en lyckad utflykt och ännu ett mysigt ställe att återkomma till och utforska mer! Virsehatt, vi ses igen!

 

 

 

 
2 svar till “Virsehatt och blåsippor“

  1. Så mysigt med promenad, även om det var en brant stigning 😉

    1. Jaa visst är det!:) brant är ju nyttigt för musklerna, hihi;)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.